Skontaktuj sie z Prawnikiem Imigracyjnym (212) 213-8275

Wiza Pracownicza H-1B

Work in the US

W jaki sposób mozemy Ci pomóc? Do naszej kancelarii prawnej zapraszamy zarówno pracodawców jak i pracowników. Pracodawcom doradzimy najszybszą drogę do sprowadzenia pracownika. Dla pracowników wynajdujemy najlepszą strategię, która pozwoliłaby posunąc karierę w USA, jak również najlepsza droge do uzyskania stałej rezydencji.

Wiza pracownicza (H-1b)

Wiza pracownicza typu H-1b jest wizą nieimigracyjną przeznaczoną dla osób wykonujących zawody wyspecjalizowane, wymagające wysoce specjalistycznej wiedzy, do zdobycia której konieczne jest ukończenie określonych studiów wyższych lub tez posiadajace wiedze praktyczną i teoretyczną w dziedzinie, w której się specjalizują. Osoby przybywające do USA na wizie pracowniczej H-1b mogą podjąćprace tylko stanowisku tymczasowym (nie stalym).

Osobami, ktore sie kwalifikują są na przykład:

  • Architekci
  • Inżynierowie
  • Matematycy
  • Programiści komputerowi
  • Prawnicy
  • Księgowi
  • Lekarze
  • Teologowie
  • Artyści
  • Modele/Modelki

Aby ubiegać sie o wize H-1b nalezy znależć sponsora amerykańskiego(pracodawce), który chętny jest zatrudnić cudzoziemca w pełnym lub nie-pełnym wymiarze godzin (nie ma znaczenia). Zaproponowane stanowisko musi byc stanowiskiem, który wymaga wykształcenia lub doświadczenia w dziedzinie, w której starająca się osoba ukończyła studia lub posiada ekspertyze. Osoba na tego typu wizie ma przywilej podróżowania poza Stany Zjednoczone jak również może jej towarzyszyc współmałżonek z dzieci.

Skontaktuj sie z Prawnikiem Imigracyjnym

Valentini Law Offices, PLLC

(212) 213-8275

Początkowo wiza H-1b przyznawana jest na okres 3 lat z możliwością przedłużenia o następne 3 lata (maksymalny okres to 6 lat). Po upływie 6 lat można ponownie się o nią ubiegac ale trzeba opuscićStany Zjednoczone na co najmniej 1 rok , potem zas od nowa składać wniosek o przyznanie wizy H-1B. Po wykorzystaniu wizy H-1B mozna również starać się o przyznanie zielonej karty.

Wiza pracownicza typu H-1b podlega rocznemu limitowi, ktory wynosi 65,000 tys. Wyjątkami są tylko osoby, które ukonczyły studia wyższe na uniewersytach w Stanach Zjednoczonych (Master’s or PhD).

Ogłoszenia

On June 15, 2012 President Obama introduced Deferred Action process that helps illegal immigrants who came to the US under the age of 16. Deferred Action establishes eligibility for work permits and requires the government to stop removal proceedings of eligible aliens. For more info contact us at your earliest convenience!