Skontaktuj sie z Prawnikiem Imigracyjnym (212) 213-8275

Wiza dla Investorow i Zielona Karta Przez Inwestycje

Investor Visas and Green Cards through Investment

W jaki sposób możemy Ci pomóc? Inwestorom pomagamy w osiągnieciu dwóch celów: przeprowadzeniu inwestycji w USA oraz w otrzymaniu długoterminowej wizy lub zielonej karty (również dla bezpośredniej rodzinny).

Skontaktuj sie z prawnikiem imigracyjnym
Valentini Law Offices, PLLC
phone: (212) 213-8275
61 Broadway, Suite 2505, New York 10006
(by appointment only)

Wiza dla Inwestorów (Wiza E-2)

Wiza typu E-2 jest wizą nieimigracyjną przeznaczoną dla osób , które zamierzają zainwestować na terenie Stanów Zjednoczonych. Jest ona dostępna dla obywateli państw, które posiadają odpowiednią umowę ze Stanami Zjednoczonymi. Polscy obywatele mogą ubiegać się o wize typu E-2 na bazie traktatu o inwestycjach (Bilateral Investment Treaty), który podpisany został 6 sierpnia 1994 roku.

Inwestor, który ubiega się o wize typu E-2 musi spełniać następujące warunki:

  1. musi pochodzić z państwa objętego odpowiednim traktatem ze Stanami Zjednoczonymi
  2. celem przybycia inwestora do Stanów Zjednoczonych musi być rozwój i kierowanie przedsiębiorstwem. Jeśli osoba ubiegająca się o wizę nie jest głównym inwestorem, musi być zatrudniona na stanowisku kierowniczym, dyrektorskim lub wymagającym bardzo wyspecjalizowanych umiejętności
  3. Inwestycja musi byc aktywna, tzn. inwestor musi zainwestowac pieniądze, które mogą być w każdej chwili wykorzystane przez firmę
  4. Inwestor musi posiadać kontrolę nad zasobami finansowymi a inwestycja musi być ryzykowna w sensie ekonomicznym
  5. Inwestycja musi byc wystarczająco duża aby zapewnić sukces przedsiębiorstwa
  6. Inwestycja musi przynosić dochod przewyższający koszty utrzymania inwestora i jego rodziny lub musi mieć poważne skutki ekonomicze w Stanach Zjednoczonych

Państwa, ktrych obywatele mogą ubiegać się o wize typu E-2: Albania, Argentyna, Armenia, Australia, Austria, Azerbejdzan, Bahrain, Bangladesz, Belgia, Bolivia, Bosnia i Hercegowina, Bułgaria, Kamerun, Kanada, Chile, Chiny ( Tajwan), Kolumbia, Republika Konga, Kongo (Kinszasa), Kostaryka, Chorwacja, Czechy, Ekwador, Egipt, Estonia, Etiopia, Finlandia, Francja, Gruzja, Niemcy, Grenada, Honduras, Iran, Irlandia, Wlochy, Jamajka, Japonia, Jordania, Kazachstan, Poludniowa Korea, Kirgistan, Litwa, Liberia, Lotwa, Luksemburg, Macedonia, Meksyk, Mołdavia, Mongolia, Maroko, Holandia, Norwegia, Oman, Pakistan, Panama, Paragwaj, Filipiny, Polska, Rumunia, Senegal, Singapur, Słowacja, Słowenia, Hiszpania, Sri Lanka, Surinam, Szwecja, Szwajcaria, Tajlandia, Togo, Trynidad i Tobago, Tunezja, Turcja, Ukraina, Wielka Brytania, Jugosławia.

Wiza typu E-2 posiada nastepujące korzyści:

  1. Dzieci (poniżej 21 roku zycia) i małżonkowie osób na wizie E-2 również otrzymują towarzyszające wizy E
  2. Początkowo wiza wydawana jest na okres 5 lat z możliwoscią wielokrotnej odnowy
  3. Rozpatrywanie wniosku o wizy typu E-2 trwa zaledwie kilka dni
  4. Inwestor jest upoważniony do legalnej pracy w USA w obrebie własnej działalności
  5. Małżonkowie osób na wizie typu E-2 mogą ubiegać się o zezwolenie na prace na terenie Stanów Zjednoczonych
  6. Inwestor wraz z dziećmi i małżonkiem mogą podróżować poza granice Stanów Zjednoczonych

Zielona karta dla Inwestorow (EB-5)

Wiza imigracyjna typu EB-5 dostępna jest dla osób które zamierzają zainwestować w gospodarkę Stanów Zjednoczonych. Inwestor, który posiada zielona kartę uprawniony jest do większosci praw którymi cieszą się obywatele Stanów Zjednoczonych. Oprócz samego inwestora, również malżonkowie oraz niezamężne dzieci poniżej 21 roku zycia mają przywilej ubiegania sie o zielona kartę. Inwestor może być obywatelem każdego kraju.

Aplikant ubiegający sie o wize typu EB-2 musi być indywidualym inwestorem, który gotowy jest zainwestować $1,000,000.00 w gospodarke USA lub $500,000.00 w regionie gdzie jest mały rozwój ekonomiczny. Inwestor musi udowodnić, że fundusze, ktore zamierza zainwestowac w USA zostały nabyte legalnie.

Inwestor nie jest zobligowany do udzialu w codziennej operacji biznesu. Inwestor oraz małżonkowie i dzieci uprawnieni są do legalnej pracy na terenie USA.

Jeśli petycja o zielona kartę jest zatwierdzona inwestor początkowo otrzymuje warunkową zieloną kartę. Jeśli się okaże, że fundudze zostaly rzeczywiscie zainwestowane w gosopodarke USA to po 21 miesiącach od daty otrzymaia warunkowej zielonej karty investor może złożyć petycję o permanentną zieloną kartę. Aby ubiegać się o obywatelstwo amerykańskie inwestor musi odczekać 4 lata i 9 miesięcy od daty otrzymania zielonej karty.

W momencie kiedy inwestor nabywa obywatelwo amerykańskie jego dzieci lub małżonkowie mogą ubiegać sie o zielona kartę dla najbliższej rodziny, tzn tej która nie otrzymala zielonej karty w tym samym czasie co inwestor ( np. rodzice, dzieci powyżej 21 roku zycia oraz ich małżonkowie ).

Ogłoszenia

On June 15, 2012 President Obama introduced Deferred Action process that helps illegal immigrants who came to the US under the age of 16. Deferred Action establishes eligibility for work permits and requires the government to stop removal proceedings of eligible aliens. For more info contact us at your earliest convenience!